Blogindlæg med 4 simple råd til at lave gode videoer

4 simple råd til at lave gode videoer

VIDEOPRODUKTION: Vi kan ikke komme udenom det: Video bliver mere og mere populært, og som indholdsformat bliver video prioriteret over det visuelle og skrevne indhold. Det gør det, fordi det engagerer modtageren i langt højere grad end de andre former for indhold. Og da modtageren synes godt om videoformatet, så synes de sociale medier også godt om det, og opprioriterer derfor visningen af videoer i nyhedsstrømmen.

Vi har alle vores erfaringer med videoer. Hjemmevideo var det helt store i 80’erne. Her brugte fædrene deres gamle Olympus kameraer til at optage flotte pixelerede hjemmevideoer. Senere har mange allerede vovet pelsen og forsøgt sig med småprofessionelle videoer.

Virksomheder har for det meste brugt video til firmaprofilvideoer, produktvideoer og lignende. Det med at få video ind i virksomhedens regelmæssige kommunikation er desværre noget som mange virksomheder stadigvæk tøver med – også selv om der er masser af emner og formater at arbejde med.

Mange gør det fordi at det kan virke tidskrævende at lave video. For andre handler det om at det føles avanceret og uoverskueligt. Og så kan det også handle om frygt for at stå foran et kamera.

Det sørgelige er bare, at de ender bag deres konkurrenter, som er modige nok til at prioritere videoindhold.

Med mine 4 simple råd vil du kunne lave en god video og blive helten i firmaet 😊

Hør blogindlægget som podcast

Blogindlæg og podcast episode med 4 tips til at lave en god video

Alle gode indsatser kræver en god plan. Jo bedre du planlægger, desto bedre bliver slutproduktet. Det samme er tilfældet med video.

Se denne fase som fundamentet, hvor du finder ud af, hvordan huset skal se ud og hvilke byggeklodser du skal bruge. Her arbejder vi med, hvad vi ønsker at opnå med videoen? Hvilken målgruppen vi vil ramme og på hvilke platforme?

Desuden skal vi også finde ud af, hvad vi vil have vores målgruppe til at føle. Vil vi have dem til at blive sure, overrasket, udvise glæde, eller længsel? Det handler derfor om at bruge god tid i sin planlægningsfase. Du vil komme til at elske den gode planlægning under shootet og i redigeringslokalet. Her er nogle generelle spørgsmål, som du kan stille dig selv i planlægningsfasen:

  • Hvem er din målgruppe?
  • Hvad ønsker du at opnå med videoen?
  • Hvor befinder din målgruppe sig?
  • På hvilken måde vil du ramme din målgruppe?
  • Hvad skal vises, siges og gøres og af hvem for at ovenstående opnås?
Blogindlæg og podcast episode med 4 tips til at lave en god video

Andet råd er både til før og under shootet. Det handler om at være opmærksom på alle detaljerne i og omkring kameraet.

Det vigtigste punkt er batteriet. Der er ikke noget værre end at have sat hele molevitten op til verdens bedste shoot, og så løber kameraet tør for strøm, og du må pakke det hele sammen igen til ingen verdens nytte. Hav altid ekstra batterier med og en oplader, så du aldrig løber tør for strøm.

Et andet vigtigt punkt er lyden. Det er nemlig en utrolig vanskelig, hvis ikke umulig, opgave at skrue op for lyden i redigeringen. Det bliver oftest anbefalet, at man køber en ekstern mikrofon til sit kamera, hvilket er en utrolig god idé. RØDE mikrofoner (det er et mærke og ikke en farve) får en anbefaling herfra. Vi bruger selv disse mikrofoner og er meget tilfredse med lydkvaliteten.

Lys er et punkt, du også skal være opmærksom på. Filmer du om aftenen, så vil billedet automatisk blive mørkt, hvilket kan ødelægge selv den bedste idé. Du kan anskaffe dig en LED lampe med stativ, så du kan få god belysning. Ellers kan du vælge gratis versionen, som er vores naturlige lys. Det giver nogle utrolige flotte og autentiske optagelser.

Endelig skal du også være opmærksom på baggrunden. Det er ikke altid nok at have et pænt ansigt foran kameraet, hvis der hele tiden er forbipasserende, der står og vinker direkte ind i linsen. Derfor er det en god idé at vælge et smukt og harmonisk sted, hvor du og dit mandskab kan være i ro og fred. Så vil ingen forstyrre jeres fantastiske optagelse og være skyld i, at den skal filmes om.

En ekstra god investering kan være et stativ til dit kamera eller din mobil, så kameraet står stille og har det rette fokus.

Blogindlæg og podcast episode med 4 tips til at lave en god video

Du har husket at indstille dit kamera rigtigt og alt i og omkring videoen spiller. Men hvad skal videoen egentlig handle om?

Svaret er simpelt. Det skal omhandle dine kunder. Jo mere dine videoer har fokus på dine kunder, desto bedre en modtagelse vil de få. Kan du samtidig pakke dine videoer ind i levende historier, så er det helt perfekt. Du kan være hjælpsom og give dem råd ligesom i dette blogindlæg. Du kan underholde dem ligesom, youtubere gør. Alt i alt handler det om at give dine kunder noget værdifuldt indhold.

Derfor skal det ikke bare være en promoveringsvideo, hvor du fortæller, hvor fedt dit produkt er. Som udgangspunkt gider kun din mor og dine kollegaer at høre om dine produkter.

Kunderne er faktisk langt mere interesserede i deres egne problemer end i dine produkter. Så tal om kundernes problemer og kom med dit bud på, hvordan de kan få løst disse problemer. Del konkret viden og inspiration med dine kunder med det formål at hjælpe dem til at blive en succes i deres forretning.

Blogindlæg og podcast episode med 4 tips til at lave en god video

Du har nu fået skudt din video og føler, du har verdens bedste optagelse i kassen. Så begynder det hårde arbejde. Det er nu, du skal fylde din kaffekop og gå ned i redigeringsrummet, hvor du skal sidde i flere dage uden søvn for at redigere video.

Nej, bare rolig 😊 Selvfølgelig skal du ikke bruge flere dage i redigeringslokalet. Du har jo gjort dit forarbejde godt og grundigt.

Alt dit arbejde i planlægningen af videoen bærer nu frugt. Du har fundamentet på plads, og du ved, hvilke budskaber du vil have ud, og hvem der skal sige hvad. Du har regnet ud, hvordan budskabet kommer ud. Din fornemmeste opgave er derfor ”bare” at fjerne alt det overskydende og holde dig til planen.

Hold derfor dine videoer simple. Du behøver ikke at bruge alle mulige vilde effekter og sindssyge overgange, fordi du absolut skal blære dig med dem. Det kan faktisk sløre budskabet og i værste fald ødelægge det fuldstændig.

Modtageren kan blive forstyrret af effekterne, hvis de bruges forkert. Derfor skal man være selektiv med disse og kun bruge dem, hvis det er nødvendigt for budskabet.

Det samme gælder for din klipning. Her skal du også være selektiv. Det vil sige, at hvis du kan klippe 2 minutter af din 3 minutters film uden det ødelægger dit budskab, så gør det!

Det gælder om at komme ind til kernen af historien så hurtigt som muligt. Derfor skal intet klip være overflødigt. Det kræver, at du er din egen største kritiker eller får en kollega med en kritisk sans til at gennemgå dit materiale.


Et sted mellem 80 og 90 procent af brugerne på LinkdIn og Facebook ser videoer uden lyd. Brug derfor lidt tid på at
tilføje undertekster til din video. Her kan du for eksempel bruge undertekst muligheden i YouTube, som er lettilgængelig og brugervenligt. Alternativet er kontekstuelle undertekster. Det er resumé agtige tekster, som du indsætter i videoen under selve redigeringsarbejdet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *