Guide til LinkedIn grupper: Sådan bruger du dem effektivt i 2025
Mange kender grupper fra Facebook, hvor du kan være medlem af en gruppe indenfor en hobby, en særlig niché, politiske ståsteder eller interessemæssige fællesskaber. Ja, selv mange byer eller lokalområder findes som Facebook-grupper.
Men hvad med grupper på LinkedIn? De findes også på verdens største professionelle netværksplatform, og det fungerer i bund og grund på samme måde som på Facebook.
Ergo kan du etablere netværksgrupper, starte og deltage i debatter, stille spørgsmål, dele erfaringer, oprette meningsmålinger, afholde virtuelle arrangementer og lignende. Dog har flertallet af grupper på LinkedIn en professionel vinkling og er fagligt orienteret.

Flertallet af grupperne er ikke super aktive, men der findes heldigvis nogle populære grupper, der ofte er kendetegnet ved at have et stort medlemsantal.
En LinkedIn-gruppe behøver dog ikke at have mange medlemmer og et højt aktivitetsniveau for at være en succes.
Eksempelvis kan en gruppe med 10-20 aktive medlemmer sagtens give værdi. Det handler om, at medlemmerne kan hjælpe hinanden gennem inspiration, sparring og faglig udvikling.
Det smarte med en LinkedIn-gruppe er, at det kan give struktur og rammer for faglig vidensdeling, sparring og netværk. På den måde kan en gruppe være en værdifuld ressource og samlingssted for relevante fagfolk, der vil deltage i mere målrettede og kvalificerede samtaler end dem, der foregår i LinkedIns almindelige nyhedsfeed.
Men en gruppe kræver både en klar strategi og aktiv deltagelse for at skabe værdi. For uden en plan risikerer gruppen at blive en passiv samling af medlemmer, hvor dialogen hurtigt dør ud.
Jeg har selv været på LinkedIn siden 2005. I mange af disse år har jeg både oprettet egne grupper og deltaget i andres grupper, og har derfor en klar holding til, hvad der virker og hvad der ikke gør. Disse erfaringer vil jeg dele med dig i denne guide.

Jeg bliver jævnligt spurgt, om det er tiden værd at deltage i LinkedIn grupper eller om det kan betale sig at starte sin helt egen gruppe.
Mit svar afhænger af flere forhold:
Findes der allerede en relevant gruppe?
Hvis der allerede findes en eksisterende og relevant gruppe indenfor de område, som du gerne vil oprette en gruppe til, er det sikkert mere hensigtsmæssigt at engagere sig der frem for at skulle til at opbygge endnu en gruppe, der måske har svært ved at få nok aktive medlemmer – altså med mindre at det er vigtigt for dig at drive din egen gruppe, eksempelvis af brandingmæssige årsager.
Er formålet klart og tydeligt?
En relevant gruppe skal have et stærkt fokus og skabe værdi for medlemmerne. Tænk meget gerne i WIIFM-tankegangen, som står for “What’s In It For Me?”.
Har du tid og ressourcer til at drive gruppen?
En god gruppe kræver tid og kræfter, for der skal skabes diskussioner og medlemmerne skal opfordres til at deltage.
Hvis du vil og har tid, kan det give mening for dig at oprette din egen gruppe. Husk dog, at en LinkedIn-gruppe ikke vokser af sig selv. Det kræver indsatser og vedholdenhed at opbygge et aktivt fagligt fællesskab via grupper på LinkedIn.

Hvis du vil oprette din egen LinkedIn-gruppe, har jeg nogle anbefalinger til, hvordan du giver din nye gruppe en god start. Det gør du ved at gøre dig tanker om følgende 4 elementer:
1. Definér gruppens formål
Før du opretter en gruppe, bør du afklare følgende:
- Hvem er din målgruppe, altså hvilke personer vil du ideelt set gerne have til at være med i din kommende LinkedIn-gruppe?
- Hvilke emner skal gruppen beskæftige sig med?
- Hvad vil gøre gruppen relevant og værdifuld for medlemmerne?
En gruppe uden et klart formål får svært ved at tiltrække medlemmer, og risikerer at miste relevans hurtigt. For hvis medlemmerne ikke forstår, hvad de får ud af at deltage, vil engagementet falde og i værste fald “visner” gruppen.
2. Vælg et godt navn
Vælg et navn, der tydeligt fortæller, hvad gruppen handler om. Undgå generiske titler som “Netværk for fagfolk” eller “AI-gruppen”. Sørg også for at lave en god beskrivelse af gruppen, hvem den er relevant for og hvad man får ud af at være med.
3. Skab en genkendelig visuel identitet
Det visuelle udtryk har betydning for gruppens førstehåndsindtryk. Få derfor lavet et professionelt logo og et coverbillede, der visuelt forstærker gruppens formål. Dette signalerer seriøsitet og skaber genkendelighed blandt medlemmerne.
4. Skal gruppen være offentlig eller privat?
Når du opretter en LinkedIn-gruppe, skal du tage stilling til, om gruppen skal være offentlig eller privat.
Hvis gruppen er offentlig, kan alle på og uden for LinkedIn se de indlæg, der postes i gruppen. Er gruppen derimod privat, vil det kun være medlemmer, der kan se indlæg i gruppen.
Uanset om gruppen er offentlig eller privat, skal man være medlem af gruppen for at kunne like og kommentere opslag i gruppen. For at blive medlem skal du inviteres af en administrator. Hvis en gruppe er indstillet til, at andre medlemmer kan invitere deres forbindelser i 1. led til at blive medlem af gruppen, skal disse anmodninger stadigvæk godkendes af en administrator.

Hvad taler for offentlig kontra privat gruppe?
Faktor | Offentlig gruppe | Privat gruppe |
Synlighed | Høj (vises i søgninger, alle kan se indhold) | Lav (vises ikke i søgninger, kun inviterede kan finde den) |
Engagement | Højere chance for organisk vækst | Mere eksklusivt, men kræver aktiv administration |
Adgang | Alle kan anmode om medlemskab | Kun adgang via invitation |
Kontrol over indhold | Svært at holde 100% relevant | Høj kontrol over, hvem der deltager og bidrager |
Hvad skal du vælge?
Vælg en offentlig gruppe, hvis du vil have maksimal rækkevidde og tiltrække en stor målgruppe.
Vælg en privat gruppe, hvis du vil skabe et eksklusivt netværk med begrænset adgang og øge værdien for medlemmerne.
Skal gruppe være opført eller uregistreret?
Hvis du vælger at gruppen skal være privat, skal du også tage stilling til om gruppen skal være opført eller uregistreret.
Hvis gruppen står til at være opført, dukker den op i søgeresultater og andre brugere kan se om forbindelser er medlem af gruppen. Ikke-gruppemedlemmer vil ikke kunne se opslag, der er postet i gruppen.
Vælger du gruppen skal være uregistreret, bliver den ikke vist i søgeresultater og er ikke synlig for andre end inviterede medlemmer.
5. Tilladelser

Du skal også tage stilling til følgende tilladelser:
- Skal medlemmerne kunne invitere deres forbindelser? Hvis slået til, kan gruppemedlemmer invitere forbindelser i 1. led til gruppen. Alle anmodninger om tilmeldelse skal stadig godkendes af en administrator.
- Skal alle nye indlæg godkendes af en administrator eller skal de bare postes uden videre? Hvis medlemmers indlæg skal godkendes, skal det ske inden for 14 dage fra oprettelse, før de bliver synlige for andre.
6. Sæt tydelige retningslinjer
For at give gruppen en kommunikativ retning og skabe en god debatkultur, er det vigtigt at fastlægge klare retningslinjer.
Overvej derfor at angive:
- Hvilke typer opslag og diskussioner, der er relevante.
- Hvordan man sikrer en professionel og respektfuld tone.
- Hvad der sker, hvis medlemmer overtræder spillereglerne.
Retningslinjerne hjælper med at holde gruppens fokus skarpt og sikrer, at den ikke ender som en reklamekanal for medlemmernes ydelser.
7. Hvem skal administrere LinkedIn-gruppen?
Hvis du selv er initiativtager til at oprette en LinkedIn-gruppe, er selvsagt den åbenlyse administrator og dermed ansvarlige for gruppen.
Dermed er det dig, der afgør hvem der skal lukkes ind i gruppen, eventuel godkendelse af opslag, moderering og påtalelse af eventuelle overtrædelser af gruppens retningslinjer, fjernelse af spam og så videre.
Er du del af en virksomhed, en organisation eller en netværksgruppe, kan det give mening at dele ansvaret med andre, og måske uddelegere nogle af ovenstående opgaver.
8. Start samtalen fra dag ét
Når gruppen er oprettet, er det vigtigt at sætte den rigtige retning fra begyndelsen.
Jeg anbefaler, at du:
- Byder nye medlemmer velkommen og opfordrer dem til at præsentere sig selv.
- Starter en faglig diskussion, opretter en afstemning eller deler en relevant artikel.
- Opfordrer gruppens medlemmer til at bidrage aktivt spørgsmål eller erfaringsdeling.
Hvis du ikke medvirker til at skabe aktivitet fra starten, risikerer gruppen at virke tom og inaktiv, hvilket kan afholde nye medlemmer fra at deltage.
Når du skal oprette selve LinkedIn-gruppen, skal du følgende nedenstående proces:
- Klik på „Til virksomheder‟ knappen i højre side af LinkedIn topmenubaren.
- Klik herefter på „Grupper‟ menupunktet.
- Klik nu på “Opret gruppe”.
- Navngiv din gruppe (maksimalt 100 tegn).
- Tilføj eventuelt logo til din gruppe.
- Tilføj eventuelt baggrundsbillede til gruppen.
- Giv din gruppe en beskrivelse.
- Tilføj nu op til 3 branchekoder.
- Tilføj eventuel beliggenhed til gruppen.
- Definér reglerne for gruppen, herunder tone og hvad man må publicere.
- Tag nu stilling til om gruppen skal være offentlig eller privat.
- Tag stilling til om medlemmer kan invitere deres forbindelser.
- Tag stilling til om nye indlæg skal godkendes af en administrator.
- Afslut ved at klikke på “Opret”.
Når du har oprettet din nye LinkedIn-gruppe, skal du i gang med at finde frem til relevante medlemmer på basis af de tanker om din målgruppe, som du har gjort dig tidligere.
Det kan eksempelvis handle om, at medlemskandidater gerne skal have:
- Særlige uddannelser
- Bestemte erhvervserfaringer og branchetilknytninger
- Udvalgte jobtitler og roller
- Et vist aktivitetsniveau på LinkedIn, herunder at de gerne indgår i dialoger via kommentarsporet
Ved at du er bevidst omkring disse kriterier, bliver det først og fremmest nemmere for dig at søge og finde relevante kandidater og invitere dem ind i gruppen.
Dernæst vil det også hjælpe dig med at sikre et vist niveau af faglig kvalitet og homogenitet i gruppen. Tænk derfor gerne i tankegangen om, at “lige børn leger bedst”.

At være medlem af en LinkedIn-gruppe er ikke bare en passiv rolle. Faktisk kan du gøre en stor forskel ved at bidrage aktivt og konstruktivt til samtalerne.
Her er nogle måder, du kan være en værdifuld deltager i en gruppe:
1. Kommentér med værdi
Når du engagerer dig i en tråd, så overvej følgende:
- Giver din kommentar reel værdi til samtalen? Gentag ikke bare, hvad andre har skrevet, men tilføj dit eget perspektiv eller del konkrete erfaringer.
- Vær generøs i din feedback. Et par positive ord eller en anbefaling kan gøre en stor forskel.
- Brug gerne humor og en venlig tone til at skabe en behagelig tone i gruppen.
2. Hold en professionel og respektfuld tone
LinkedIn er et professionelt netværk, og din adfærd i en gruppe kan påvirke dit digitale omdømme. Husk derfor:
- At undgå unødvendige konfrontationer og eskaleringer. Det er okay at være uenig, men vær det på en saglig måde.
- Hvis du bliver trukket ind i en debat, så ha’ is i maven og vælg dine ord med omhu.
- Hvis du er i tvivl om en kommentar er for skarp, så vent lidt og læs den igennem igen. Alternativt kan du få en kollega eller en fra netværket til at se på din kommentar, før du poster den.
3. Vær aktiv, men relevant
At deltage i samtaler betyder ikke, at du skal kommentere på alt. Overvej derfor om:
- Er det her et opslag, du bør kommentere på, eller er det bedre bare at give et like?
- Kan du bidrage med en særlig vinkel, eller gentager du bare, hvad andre allerede har sagt?
- Har du tid til at følge op på samtalen? Hvis du kommenterer, så vær klar til at fortsætte dialogen.
4. Hjælp andre med at blive set
Hvis du ser et medlem af gruppen dele noget værdifuldt, så hjælp dem med at få øget synlighed ved at du engagere dig:
- Tag andre relevante personer ind i samtalen og spørg om deres synspunkt.
- Giv konstruktiv feedback og ros til dem, der bidrager godt til gruppen.
5. Tænk over, hvad du vil være kendt for
Alt, hvad du skriver på LinkedIn, er en del af dit digitale fodaftryk og det gælder også LinkedIn-grupper. Spørg derfor dig selv om:
- Bringer denne kommentar mig tættere på det, jeg gerne vil være kendt for?
- Forstærker min deltagelse min faglige ekspertise og mit brand?

Mange LinkedIn-grupper mister desværre hurtigt deres relevans og aktivitet. Nedenfor har jeg listet nogle af de mest almindelige årsager, og hvordan du kan forebygge dem:
Lavt engagement
Som nævnt tidligere, så gælder det om at komme godt fra start, når du opretter gruppen og får kickstartet videndeling og debatter. Helt grundlæggende skal du selv være aktiv, hvis du skal gøre dig forhåbninger om at få gruppemedlemmerne til at engagere i debatterne.
Planlæg derfor faste aktiviteter som ugentlige diskussioner eller temaopslag og brug gerne en indholdskalender for at sikre kontinuitet. Måske skal du committe dig selv til at lave #torsdagstips eller lignende.
For meget selvpromovering
Jeg vil anbefale, at du sætter tydelige retningslinjer for, hvad der er tilladt.
Det siger sig selv, at vidensdeling, inspiration og fagligt netværk bør være den drivende kraft i en gruppe, men derfor er det alligevel en god idé at fortælle, at overdreven selvpromovering ikke accepteres.
Så opslagene om, at man har fået nye job, er blevet forfremmet, har jubilæum eller har vundet en pris, ja, de bør holdes ude af gruppen, og i stedet postes i den normale nyhedsstrøm.
Spam og irrelevante opslag
Jeg vil anbefale, at du aktivt modererer opslag eller kommentarer, der ikke overholder retningslinjerne for gruppen, jævnfør hvad jeg nævnte i punktet med overvejelser du bør gøre dig – særligt, hvis der er tale om spam, da det er den hyppigste årsag til folk forlader eller opgiver grupper.
Så hvis et medlem poster et irrelevant indlæg eller en kommentar, så kontakt vedkommende og forklar at det er vigtigt, at der postes relevante og værdiskabende opslag og kommentarer.
Er der tale om et opslag, som er for salgsorienteret, så fjern det og gør personen, der har postet det, opmærksom på at salgsopslag ikke accepteres.
Passiv administration
Som administrator bør du selv gå forrest og vise, hvordan gruppen skal bruges. Gerne både i forhold til at publicere egne opslag, og når det gælder at kommentere på de andre medlemmers opslag og kommentarer.
Der er ingen tvivl om, at LinkedIn-grupper kan være et effektivt værktøj til at dele viden, og opbygge relationer og skabe et fagligt fællesskab.
Men det kræver en aktiv indsats. Hvis du vil starte en ny gruppe, skal du have en køreplan for det og være villig til at investere tid i at opbygge gruppen og det faglige fællesskab.
Det er jo gratis at oprette en LinkedIn-gruppe, så hvis du har mod på at have din egen gruppe, synes jeg at du skal gøre det.
I værste fald kommer det til at koste dig noget tid, men som du alligevel vil kunne lære noget af.
I bedste fald skaber du ny relationer og får dyrket din faglighed sammen med andre fagligt set ligesindede 🤩
Er du allerede medlem af en gruppe, så husk, at din deltagelse er med til at skabe værdi i gruppen – både for dig selv og de andre medlemmer. Ved at bidrage aktivt, kan du styrke både din faglige profil og samtidigt dyrke dit netværk på LinkedIn.
God fornøjelse med din LinkedIn-gruppe 😊
De venligste hilsner
Skriv et svar