Blogindlæg med guide til, hvor du kan finde billeder til dine LinkedIn indlæg og artikler

Guide: Her finder du billeder til dine LinkedIn indlæg og artikler

Hvor finder du billeder til dine indlæg og artikler på LinkedIn eller de andre sociale medier som du er på? Hvis du gør som mange andre, finder du sikkert billederne på Google. I så fald er der desværre risiko for at du kan blive beskyldt for at stjæle billeder på internettet. For flertallet af de billeder, der kommer frem i forbindelse med en Google-søgning, er billeder som andre mennesker og virksomheder har ophavsretten til og derfor ikke uden videre må bruges af dig.

Jeg surfer en del på nettet og har i flere tilfælde set webshops med de samme produktbilleder, virksomheder med ens billeder på de sociale medier, og forskellige blogindlæg med samme grafikker. Jeg siger ikke, at det er strafbart i alle disse tilfælde. Men det tyder i hvert fald på, at vi må have mere opmærksomhed på ophavsretsloven.

For det er meget nemt at blive det som jeg kalder for en billedtyv. Det er faktisk skræmmende nemt. Det kræver bare, at du ser et flot billede, grafik eller illustration, højreklikker på det, vælger ”Gem som” menupunktet, gemmer det og derefter publicerer billedet som en del af et indlæg på eksempelvis LinkedIn eller Facebook.

Overblik over indholdet i dette blogindlæg

En anden klassiker er at gå ind på Google og finde et billede. Det er som udgangspunkt ulovligt, men mange er faktisk ligeglad. Det er bare hamrende ulovligt at gøre uanset, hvor flot billedet, grafikken eller illustrationen end er. Du har nemlig ikke ophavsret på billedet.

Jeg vil i dette blogindlæg forsøge efter bedste evne at fortælle lidt om lovgivningen på området, og give dig mit bud på, hvordan du så kan finde lovlige og ofte også gratis billeder på nettet.

Men hvad er ophavsret?

Ophavsret er en beskyttelsesret, som skaberen af billedet, grafikken eller illustrationen råder over. Det sikrer, at alle ikke bare kan tage kredit for en andens arbejde. Det er der ikke noget hokus pokus i. Hvis du er til detaljer og vil læse hele bekendtgørelse, så finder du den her.

Kan du ikke overskue at læse hele bekendtgørelse, så læs endelig videre. Jeg forsøger på bedste vis (uden juridisk baggrund) at fremhæve det vigtigste i bekendtgørelsen og vise dig, hvordan du kan undgå at overtræde ophavsretsloven.

Om beskyttede værker står følgende på retsinformation.dk:

§ 1. Den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket, hvad enten dette fremtræder som en i skrift eller tale udtrykt skønlitterær eller faglitterær fremstilling, som musikværk eller sceneværk, som filmværk eller fotografisk værk, som værk af billedkunst, bygningskunst eller brugskunst, eller det er kommet til udtryk på anden måde.

Stk. 2. Kort samt tegninger og andre i grafisk eller plastisk form udførte værker af beskrivende art henregnes til litterære værker.

Stk. 3. Værker i form af edb-programmer henregnes til litterære værker.

Det betyder, at fotografen har ejerskab over sit fotografi, og grafikeren ejer sin grafik. Du kan derfor kun få rettigheder over et billede eller en grafik gennem skriftligt samtykke. Uanset om billedet er fundet på Google, Facebook, Instagram o.s.v.

Blogindlæg om hvordan du gennem brugen af rettighedsfrie billeder kan undgå at bryde ophavsrettigheder

Hvad er straffen?

Ophavshaveren har to muligheder, når de opdager, at du har stjålet deres billede. De kan give dig en påtale eller sende dig en faktura.

Møder du en af de søde ophavshaver, så vil de blot bede dig om at fjerne deres materiale fra de steder, hvor du har anvendt det.

De lidt hårdere typer vil sende dig en faktura, hvilket de er i deres fulde ret til. De må bede dig om erstatning på tabt fortjeneste samt din fortjeneste jævnfør §83 stk. 2 i ophavsretsloven. Men hvad prisen helt præcist er, det ved jeg faktisk ikke. Der stopper min juridiske forståelse, men det er også ligegyldigt for dig, for du stjæler jo ikke ;-)

Blogindlæg om hvordan du gennem brugen af rettighedsfrie billeder kan undgå at bryde ophavsrettigheder

Skal jeg så producere al min grafik selv?

Du behøver faktisk ikke at producere al din grafik selv. Som jeg skrev tidligere, så kan du faktisk godt få tilladelse af skaberen til at bruge billedet kommercielt. Det kræver bare skriftligt samtykke mellem dig og skaberen.

Her vil jeg anbefale dig at bruge billeddatabaser, som har sørget for dette for dig. Du kan faktisk finde en masse spændende gratis billeddatabaser med et okay udvalg af billeder. En anden mulighed er også at have et månedligt abonnement, hvor du kan downloade x antal billeder om måneden. iStockphoto starter på 450 kroner pr. måned for 10 billeder til 1.666. kroner for 750 billeder om måneden.

Jeg har tidligere spurgt ud i mit netværk for at høre, hvor de henter deres billeder henne (også når det handler om gratis billeder) og dermed også hvilke billeddatabaser de bruger. Jeg har samlet alle deres svar og blandet dem med mine egne og forsøgt at sætte nogle få ord på dem. Jeg har opdelt dem efter, om de er gratis eller koster penge. Alle billederne fra databaserne må bruges til kommercielt brug, så her kan du ikke blive retsforfulgt.

Her er gratis billeddatabaserne

Pexels
Link til PexelsPexels er et billedcommunity, som er drevet af en masse brugere, primært fotografer. Det bliver fremhævet som en af de bedste billeddatabaser på nettet. Jeg må også indrømme, at udvalget er godt. Brugerne driver sitet, så billederne bliver hele tiden udskiftet. Det gør, at der er masser af variation, hvilket er vigtigt, så vi alle ikke ender med de samme billeder.

Unsplash
Link til UnsplashUnsplash kendte jeg ikke selv, men var den mest nævnte database i mit netværk. Rigtig mange var glade for dens store udvalg på over 700.000 billeder. Jeg har selv kigget en del på den og fundet rigtig mange flotte billeder i høj opløsning. Så det er helt klart en database, som jeg vil anbefale dig at se nærmere på. Det er faktisk ligegyldigt, om du har i sinde at betale for billeder eller ej.

Pixabay
Link til PixabayPixabay er en klassiker og har længe været brugt og kendt. Den har fint udvalg på over 1 mio. billeder, men her synes jeg i forhold til Unsplash, at udvalget er for sløjt. Jeg har hvert fald stødt på flere opslag på de sociale medier med samme billede, som er taget derfra. Plus Pixabay kan godt have en tendens til at blive for stock-agtig til min smag.

Freeimages
Link til FreeimagesFreeimages skriver selv, at de har over 300.000 gratis billeder. Men igen synes jeg ikke, at denne database har et særlig godt udvalg. Billederne bliver alt for stock-agtige, og kategoriseringen er ikke særlig god. Formålet med denne side er også at inspirere folk til at bruge iStockphoto, hvilket også er min foretrukne billeddatabase, hvis du vil betale for det.

Du skal være opmærksom på, at disse gratis billeddatabaser kan have særlige regler for kreditering af fotograf/billeddatabase og godkendelse fra personer, der bliver vist på billederne. Det kan goså handle om måden som du må bruge/redigere billeder og grafik på i dine opslag på de sociale medier eller på virksomhedens website. Generelt set plejer der ikke at være noget problem i at bruge denne form for billeder i social media opslag, men hvis du er i tvivl eller skal bruge billederne til særlige formål, så tjek lige brugerbetingelserne for den billeddatabase som du vil bruge.

Billeddatabaser som koster penge

Twenty20
Link til Twenty20Twenty20 er en crowdsourcing billeddatabase, hvor et netværk af brugere sørger for billederne. Det er gjort meget nemt, da fotografer kan uploade deres billeder via en app. Det gør også, at udvalget er utroligt stort med over 45 mio. billeder. Prisen er 650 kroner pr. måned for ubegrænset download af billeder, hvilket er godt givet ud i forhold til udvalget.

Colourbox
Link til ColourboxColourbox har kontor i Odense og det danske indslag på denne liste over billeddatabaser. De har et udvalg på over 26 mio. billeder. Billederne er flotte, og prisen er helt okay. For 1.125 kroner kan du downloade op til 150 billeder om måneden. Den helt store fordel er dog, at dine ubrugte downloads ryger videre til næste måned. På den måde vil du aldrig have for få downloads. Samtidig med, at du støtter en dansk virksomhed med en god forretningsidé.

JumpStory
Guide: Her finder du billeder til dine LinkedIn indlæg og artikler JumpStory er endnu et dansk bud på en billeddatabase. JumpStory har med 10 millioner billeder i databasen ikke samme antal billeder som Colourbox eller de andre betalte billeddatabaser, men til gengæld er prisen overskuelig med en månedlig pris på kun kr. 119 eksklusive moms pr. måned med ubegrænset brug og en række værktøjer til billedredigering. Du har mulighed for at prøve JumpStory gratis i 30 dage og dermed finde ud af i praksis om den er den rigtige billeddatabase for dig.

iStock
Link til iStockiStock er klart min foretrukne billeddatabase. Det har du nok allerede kunne mærke tidligere. Min anmeldelse af den bliver derfor også derefter. Jeg er totalt biased og vi bruger selv iStock når vi skal finde billeder og illustrationer til vores indhold. Jeg er ret vild med udvalget, som er enormt – der er ganske enkelt millioner af billeder at vælge imellem, og der er også en del eksklusivt indhold. Samtidig med, at de har nogle fede illustrationer, infografikker og videoer, som du også kan bruge.

Shutterstock
Link til ShutterstockShutterstock er den største konkurrent til iStockphoto. Denne kommercielle billeddatabase har over 250 millioner billeder, hvorfor udvalget er gigantisk, ja, hvis ikke det største i verden. Til forskel fra iStock er udvalget ikke ligeså eksklusivt, men skal du bruge et meget stort billedbibliotek, så er Shutterstock at foretrække. Dens store udvalg gør, at du altid kan finde en masse billeder, hvilket er vigtigt, hvis du skal have nye billeder hver evig eneste dag.

Her er alternativerne, som du skal kende

Canva
Link til CanvaCanva skiller sig lidt ud i forhold til billeddatabaser, men jeg synes, at den skal nævnes. Den er nemlig fantastisk til illustrationer og infografiker, og er en slags forsimplet kombination af Photoshop og Illustrator. Her kan du lave dine egne eller få inspiration fra andre brugere, som har gjort deres design tilgængeligt. Det er som udgangspunkt gratis, men skal du have nogle bestemte logoer og/eller grafikker koster de ca. 8 kroner stykket.

Iconfinder
Link til IconfinderIconfinder kan være din metode til at slippe udenom de 8 kroner, da du kan finde ikoner gratis på denne side. Det er dog kun et begrænset udvalg, men udvalget er okay hvis det specifikt er logoer og ikoner som du er på udkig efter. Variationerne er dog ikke mange, men ellers kan du købe pakker med 16 ikoner indenfor en bestemt kategori for ca. 90 kroner.

Flickr
Link til FlickrFlickr er en fotodelingsside. Selv kalder de det for et online fotoalbum, hvor over 4 milliarder brugere uploader deres billeder. Det er dog ikke alle billeder, som du må bruge herfra. Her skal du vælge ”commercial use allowed” under fanen licenser. Kvaliteten bliver selvfølgelig påvirket af, at det er brugerne selv, som vælger, om det må bruges til kommercielt brug eller ej. Men indimellem finder du utrolig flotte billeder, som du kan bruge ganske gratis. Så det er klart et godt alternativ til de traditionelle billeddatabaser.

Jeg har også lavet en podcast episode om emnet

Hvis du har fået lyst til at høre mere om emnet, så har jeg også lavet en podcast episode om det sammen med min kollega Leif i form af Social Selling Radio episode 80.

Klik på play-knappen for at lytte til episoden:

Du kan også lytte til podcast episoden på Apple Podcasts, Spotify, SoundCloud eller Stitcher ved at klikke på et af ikonerne nedenfor:

Nu behøver du ikke stjæle mere

Det er nu slut med at være billedtyv og ulovligt bruge andres billeder, som du ikke har fået skriftligt samtykke til. Det kan godt være, at nogle siger, at vi stadig er i den spæde opstart af vores adfærd på internettet. Men der er ingen grund til, at vi tager en ulovlig adfærd fra vores offline liv med ind i vores online liv.

Jeg har i hvert fald her givet dig 12 websider, som du kan bruge til at finde lovlige (og ofte også gratis) billeder, illustrationer og grafikker til dit website, dit næste blogindlæg og næste opdatering på de sociale medier.

Som altid er du velkommen til at skrive, hvis du har en 13. mulighed. Så jeg vil skynde mig at tilføje den til listen. Her må du meget gerne skrive en kort anmeldelse af hjemmesiden, og hvorfor den er god.

De venligste hilsner

Casper Pedersen

Lidt om forfatteren til dette blogindlæg

Casper Pedersen er digitalt indfødt og bruger mange timer på de sociale medier, og ved altid, hvad der rør sig. Casper har et særligt talent for at gøre sin kommunikation original og autentisk – uanset om det er som foredragsholder eller i workshop. Hans viden og erfaring benyttes til at rådgive og hjælpe virksomhederne med at opnå øget synlighed gennem social selling og content marketing. Det bedste for Casper er, når hans viden kan gøre en forskel for andre.

Om Casper Pedersen, Social Selling Company

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *