Netværker du kun når du mangler et nyt job?

Blogindlæg om, hvorfor du skal huske at netværke medens du har et jobNetværker du kun når du mangler et nyt job? Altså når du pludselig bliver tvunget ud i det, og derfor har brug for netværkets hjælp til at få cirkuleret dit CV og skaffe dig et nyt job?

Jeg oplever forholdsvis tit, at jeg via LinkedIn eller e-mail bliver kontaktet af en person i mit netværk, der desværre har mistet sit job.

Essensen i henvendelsen handler som regel om, at vedkommende håber, at jeg har det godt, og at der er gang i forretningen, og at det er alt for lang tid siden, at vi har mødtes til en kop kaffe og en snak. Og så kommer det vigtigste i henvendelsen. Nemlig at vedkommende vil høre, om jeg kan hjælpe med at stille mit netværk til rådighed med henblik på at hjælpe dem med at finde et nyt job.

Det vil jeg selvfølgelig altid gerne hjælpe med.

Til hver en tid.
 

Folk glemmer at dyrke det personlige netværk medens de har et job

Når det er sagt, så ser jeg ofte et mønster i at de selvsamme personer ikke har brugt særlig mange kræfter – hvis nogen overhovedet endda – på at dyrke deres personlige netværk i den tid, hvor de rent faktisk havde et job.

Blogindlæg om at du også skal huske at netværke medens du har et jobDette endda på trods af, at der aldrig før har været talt mere om betydningen af, at dyrke sit personlige netværk. At det er super vigtigt at arbejde løbende på at skabe nye relationer, og pleje de eksisterende kontakter.

Der er sikkert gode grunde til, hvorfor at disse personer har valgt ikke at bruge tid på at netværke. Jeg gætter på, at det blandt andet kan skyldes:

 • Manglende tid til at netværke
 • At man glemmer at få netværket i en travl hverdag
 • At man ikke kan se værdien af at netværke
 • At man ikke føler sig tryg/sikker/fortrolig ved at netværke

 

Dit kundenetværk hjælper dig ikke nødvendigvis videre

Blogindlæg om, at du skal huske at dyrke dit personlige netværk medens at du har et jobMange af disse personer har – i hvert fald hvis de har haft en rolle som eksempelvis sælger eller kundeservicemedarbejder – helt sikkert dyrket deres kundeorienterede netværk. Altså har de regelmæssigt talt med kunder i telefonen, skrevet med dem via e-mail og/eller har mødtes med dem i den fysiske verden.

De er derfor måske i den (gode) tro, at lige netop dette netværk også kan bruges, hvis de en dag skulle have brug for at trække jobmæssige veksler.

Det kan du efter min mening bare ikke regne med. Den tillidsmæssige kapital, der ligger i et kundeorienteret netværk, drejer sig ikke om at hjælpe dig videre til et nyt job. Det handler om at de har tillid til dig som leverandør og samarbejdspartner.

Selvfølgelig er denne tillid i høj grad koblet på dig som person, men den hænger også rigtig meget sammen med din rolle overfor kunden, og den værdi som du tilfører kunde-/leverandørforholdet. Værdien er som regel bare kun tilstede, når du sidder i et job, hvor du rent faktisk kan hjælpe kunden med at blive en succes i deres rolle og hverdag.

Det betyder ikke, at du ikke skal trække på et kundenetværk, hvis du er på udkig efter et nyt job. Jeg tillader mig bare at stille spørgsmål ved om det kommer til at have nogen særlig effekt.
 

Du er nødt til at netværke – for din egen skyld

For mig handler det derimod om, at du er nødt til at dyrke dit personlige netværk på regelmæssig basis. Med dit personlige netværk mener jeg dine nære professionelle relationer, hvor du har opbygget konkret tillid og er anerkendt for din ekspertise og kompetence.

Du skal ikke gøre det, fordi  jeg siger det, eller fordi det er smart og hipt. Du skal gøre det for din egen skyld. Du skal gøre det, fordi det er sund fornuft at vedligeholde dit netværk – ganske som det er sund fornuft at vedligeholde din bil.

Blogindlæg om at du også skal huske at netværke medens du har et jobDet hjælper ikke noget at begynde med at springe eksempelvis 5 års serviceeftersyn over, og så ellers bare håbe på at bilen bliver ved med at køre. Den skal vedligeholdes på regelmæssig basis gennem forebyggende serviceeftersyn og indsatser.

Det nøjagtig samme gælder dit personlige netværk. Det skal vedligeholdes. Det skal plejes og dyrkes. Det skal løbende udvides, og sidst, men ikke mindst, skal du også selv skabe værdi for personerne i dit netværk.

Værdi i denne sammenhæng handler i høj grad om at give. Ja, faktisk er det essensen i det at netværke. At du giver, før at du kan forvente at få noget igen.

Ellers bliver du også hurtigt set på som typen, der kun melder sig på banen for at netværke, når du selv skal have noget ud af det. I værste fald bliver du måske ligefrem set på som en slags netværkssnylter.

Her vil jeg gerne kalde en spade for en spade: Hvis du kun trækker på netværket, når du selv har brug for det, så får du ikke nogen særlig stor opbakning fra netværket. Jo jo da, selvfølgelig vil de gerne like dit opslag om at du er på udkig efter nye udfordringer. Men du kommer ikke til at få en proaktiv og målrettet hjælp med at bringe dit CV i spil de rigtige steder.
 

 

Sådan netværker du dig til et nyt job

Hvis du derimod kommer i gang med at dyrke dit personlige netværk og være proaktiv, er jeg slet ikke i tvivl om, at du kan du netværke dig til et nyt job. Det gælder for øvrigt ikke kun, hvis du pludselig skulle få brug for det rent jobmæssigt, men i høj grad også medens du har job. For et godt og stærkt personligt netværk kan nemlig også bruges til andet end at hjælpe med at finde et nyt job. Det kan give dig værdifulde relationer i forhold til sparring, vidensdeling og måske også ny forretning.
 

7 ting du kan gøre for komme i gang med at dyrke dit netværk

Blogindlæg om at du også skal huske at netværke medens du har et jobJeg har været en tur i tænkeboksen og det har resulteret i mit personlige forslag til en liste med 7 helt konkrete forslag til, hvad du kan gøre for at komme i gang med at dyrke dit personlige professionelle netværk.

Det er ikke nødvendigvis en fyldestgørende liste, men det er mine idéer til nogle meget håndgribelige og jordnære tiltag, som selvfølgelig forudsætter at du gør det for at få noget ud af det, men som omvendt heller ikke er raketvidenskab eller kræver at du skal tilegne dig en masse nye kompetencer og viden.

I bund og grund handler det om at gøre noget. Få sat det i system og gøre det regelmæssigt, hvilket i nogle sammenhænge er dagligt eller ugentligt. Andet skal du gøre en gang om måneden og noget kan du nøjes med at gøre en gang i kvartalet.

De 7 ting som du kan gøre er som følger:

 1. Brug 10-15 minutter hver eneste dag på LinkedIn: Lyt aktivt og interesseret til, hvad der sker i dit personlige netværk. Udvis engagement ved at like, dele og skrive relevante kommentarer.
 2. Hjælp dit netværk proaktivt hver eneste gang du får en chance for det. Det kan eksempelvis være når nogen er på udkig efter anbefaling af eksempelvis en ekspert indenfor et givent område, en lokation til et event eller ønsker sparring om en problemstilling eller forretningsmæssig mulighed.
 3. Inspirér dit netværk ved at dele værdifuld viden og indsigt. Det kan du gøre gennem relevante statusopdateringer med eksempelvis links til artikler, videoer, podcasts, infografikker og lignende. Det er også en god idé at skrive en månedlig LinkedIn artikel (tidligere kendt som LinkedIn Pulse blogindlæg), hvor du deler ud af din ekspertise.
 4. Ring ud til 1-2 personer i dit personlige netværk hver uge og spørg dem om, hvordan det går og om der er noget som du kan hjælpe dem med. Det kan være eksempelvis være sparring, viden eller hjælp til at skabe forbindelse til en person i dit netværk.
 5. Tag et kaffemøde eller en frokost hver måned med en person fra dit personlige netværk. Igen drejer det sig mest af alt om at mødes for at lytte, lære, hjælpe og inspirere (LLHI).
 6. Deltag i et fysisk netværksmøde en gang om måneden, hvor du får mulighed for at møde dit personlig netværk og/eller udvide dit netværk. Der findes masser af åbne netværksmøder som eksempelvis Social Friday og du finder helt sikkert også nogle ved bare at holde øje med dit LinkedIn nyhedsfeed.
 7. Deltag en gang i kvartalet i et seminar, kursus eller gå-hjem-møde, hvor du både kan blive klogere rent fagligt, men også kan udvide dit personlige netværk med personer indenfor dit eget fagområde.

Hvad synes du om listen med 7 punkter?

Hvad synes du for øvrigt om listen? Er den fyldestgørende eller er der andre ting, du kan arbejde med for at dyrke dit personlige netværk mere målrettet og regelmæssigt? Smid gerne en kommentar med dine forslag. Så opdaterer jeg listen løbende.
 

Vi har også lavet en podcast om emnet

Min kollega Eva og jeg har også lavet en podcast episode om emnet, hvis du hellere vil lytte til vores budskaber via din smartphone eller computer. Vi går lidt mere i dybden med de syv trin, så der er lidt ekstra at hente ved at lytte til Social Selling Radio episode 54.
 

Her kan du lytte til podcasten

Du kan lytte til podcasten ved at klikke på et af ikonerne nedenfor:

 

Må jeg bede dig om din hjælp i bare 2 minutter?

Guide til hvordan du giver en podcast en anbefaling og vurderingVi vil gerne udbrede vores social selling podcast til så mange som muligt. Jeg vil derfor høre dig, om jeg kan bede dig om din hjælp i bare 2 minutter.

Det handler om, at hvis du føler at du får værdi og gavn ud af vores podcast, vil jeg blive rigtig glad, hvis du vil gå ind på iTunes på din PC eller Mac eller via podcast app’en på din iPhone, og give Social Selling Radio podcasten en 5-stjernet vurdering. Og hvis du har overskud til det, kan du hjælpe yderligere ved at tilføje et par sætninger til din vurdering, og fortælle hvad du kan li’ ved vores podcast. Det hjælper os nemlig med at få spredt podcasten til nye lyttere via iTunes’ hitlister.

Hvis du vil have hjælp til hvordan du kan give os en 5-stjernet anbefaling, så har jeg lavet en visuel guide til, hvordan du helt præcis skal gøre det. Denne guide finder du i linket lige her.

De venligste hilsner

Leif Carlsen
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *