Video er faktisk meget nemmere end du tror
VIDEO: Når jeg taler med virksomheder om brugen af video til at kommunikere til sine kunder med, er reaktionen ofte at de synes at video er svært at komme i gang med – endda på flere niveauer. Med det mener jeg, at jeg ikke kun hører én primær årsag til at folk synes at video er svært at komme i gang med. Der er ofte mange grunde til at virksomhederne og deres medarbejdere ikke kommer ud over bakkerne med at producere og distribuere video.
Det synes jeg er ærgerligt fordi at video giver nogle andre muligheder end tekst og billeder kan gøre. Du kan i løbet af et minuts video fortælle mere end du kan i de 3.000 tegn som du har som begrænsning i et indlæg på LinkedIn.
Samtidigt er det værd at bemærke, at 90 % af de oplysninger, der sendes til hjernen, er visuelle og at disse oplysninger behandles ikke mindre end 60.000 gange hurtigere i hjernen end tekst.
Og når det netop gælder visuelle budskaber så husker vi 80 procent af, hvad vi ser, og kun 20 procent af, hvad vi læser.
Så derfor kan det være en god idé at komme i gang med at producere og distribuere videoer, som er et af de mange stærke indholdsformater, der findes på LinkedIn.
Jeg har derfor lavet dette blogindlæg med nogle konkrete forslag til at komme i gang med at lave video – for det er faktisk nemmere end du tror 😊
Overblik
Det som kendetegner de fleste af de forklaringer som jeg hører, handler om at have begrænsende overbevisninger. Altså at du overbeviser dig selv om, at det ikke kan lade sig gøre af den ene eller den anden årsag.
Jeg møder ofte følgende begrænsende overbevisninger:
- Frygten for at stå foran et kamera: Jeg tror ikke at jeg ser godt ud på video, kan jeg overhovedet sige noget fornuftigt, hvordan sidder mit hår, kan man se de små svedperler på min pande og lyder min stemme ikke forfærdeligt?
- Vi har ikke noget at lave video om: Jeg møder også ret ofte en overbevisning om, at der ikke er noget at lave video om. Vi har ikke noget at fortælle om i vores virksomhed, og hvis vi endelig havde, er der da ingen, der gider se en video om det.
- Jeg er ikke uddannet fotograf: En anden klassiker handler om en kompetencemæssige begrænsning i form af at du ikke føler, du har den fornødne viden til at skyde og redigere videoer.
- Jeg har ikke tid til at lave video: Da video som regel er en helt ny ting for mange, har de heller ikke afsat tid i kalenderen til at lave video. Derfor er tidsmæssige begrænsninger også en “show stopper” for mange.
- Vi har ikke nogen, der kan lave video: Det kan enten være fordi at der ikke er nogen decideret marketingafdeling eller at marketing ikke har viden og erfaring med at lave video.
- Vi har ikke det nødvendige udstyr: Endnu en klassiker og decideret myte drejer sig om at vi ikke har alt det avancerede og dyre udstyr, som det kræver for at producere video. Der skal jo både indkøbes et godt videokamera, masser af lys, mikrofoner, videoredigeringssoftware m.m.
- Vi har ikke noget budget til at lave video: Det kræver masser af dyrt specialudstyr og software for at vi kan lave video i en ordentlig kvalitet, og det har vi slet ikke budget til.
Jeg er helt på det rene med, at nogle af de begrænsende overbevisninger sådan set kan være helt reelle for den enkelte. Men det er jo ikke det samme som at vi ikke skal prøve på at skubbe lidt til dem. Måske kan vi rent faktisk komme i gang med at producere videoer, hvis vi gør noget ved en eller to af overbevisningerne.
Det handler først og fremmest om at ændre dit mindset fra jeg kan eller tør ikke til at jeg prøver. Jeg har derfor lavet en række forslag til hvordan du kan bearbejde og vende hver af de nævnte begrænsende overbevisninger. Mine forslag finder du lige nedenfor.
Der er efter min mening kun en måde at komme ud over frygten for at stå foran et videokamera, og det er at gøre det. Kom i gang med at stå foran din smartphone, og lav hvad jeg kalder for testvideoer, altså videoer som aldrig kommer til at blive lagt på de sociale medier eller YouTube.
Formålet med testvideoerne er således alene at give dig mulighed for at se, hvordan du tager dig ud på video, hvordan du taler o.s.v. Det kan også være en god idé at involvere en kollega eller to. Så kan din kollega holde smartphonen medens at du selv taler eller du laver et prøveinterview med din anden kollega. Brug samtidigt kollegerne til at give dig feedback, og derigennem øge kvaliteten af dine testvideoer.
Se testvideoerne som en slags sandkasse, hvor du risikofrit kan prøve forskellige ting af. Det kan være hvordan du står foran kameraet eller er det bedre at du sidder ned. Hvilke baggrunde virker bedst i hvilke lokaler? Hvor er belysningen bedst? Skal du have en tavle eller flipover med som du kan skrive på?
Når du har lavet eksempelvis en håndfuld testvideoer og er blevet mere fortrolig med at lave videoer, kan du gå videre til næste skridt og publicere en video for første gang.
Jeg kan ikke huske at vi endnu har mødt en virksomhed, der ikke har noget at fortælle om. Det handler ofte om at prøve på at se virksomheden mere ude fra og ind, og ikke som det ofte sker inde fra og ud.
Ellers kunne det eksempelvis være:
- Hvilke problemer er det at kunderne kæmper med og hvordan kan de løse dem?
- Hvilke spørgsmål stillerne kunderne ofte og hvordan kan vi besvare dem i en video?
- Hvordan arbejder vi med udvikling, design og produktion?
- Hvilke kundehistorier kan vi fortælle?
- Hvilke tips og tricks kan vi dele ud af for at hjælpe vores kunder?
- Skal vi rekruttere nye medarbejdere?
- Hvordan arbejder vi med udvikling af vores medarbejdere?
- Hvilken form for viden kan vores eksperter med fordel kommunikere ved hjælp af video?
Så der er altid noget at fortælle, og der er mange forskellige formater og videotyper, der kan arbejdes med. Det gælder bare om at bruge din fantasi og ikke mindst prøve på at se din virksomhed fra et nyt perspektiv.
Hvis du lider af en begrænsende overbevisning om, at du ikke er uddannet fotograf så derfor kan du heller ikke lave video, så glem alt om det. En moderne smartphone er som regel udstyret med et super godt videokamera også. Producenterne gør alt hvad de kan for at gøre det så nemt som muligt at filme video, og lige netop derfor behøver du heller ikke at være uddannet fotograf for at lave gode og autentiske videoer.
Det leder mig tilbage til det med testvideoerne. Udover at du kan øve dig i hvordan du ser ud på video, så kan du også bruge det til at øve billede disposition og teknik i det hele taget. Hvor har I det bedste lys i virksomheden som kan gøre optagelserne endnu bedre?
Desuden findes der masser af online og fysiske kurser for helt almindelige mennesker, der gerne vil blive bedre til at lave video.
Selv om du ikke har nogen ressourcer i virksomheden, der kan lave video, så gør det heller ikke noget. For det kan du heldigvis selv gøre. Det handler efter min mening om, at du selv kommer i gang med at lave video og gør dig dine egne erfaringer med det. Forhåbentlig ender du med at finde ud af, at det faktisk er ret nemt.
Selvfølgelig er det fedt, hvis der er nogen i marketingafdelingen, der kan hjælpe til, men det er efter min mening ikke noget must. Smartphones er super nemme at optage video med i høj kvalitet, så du behøver ikke en TV2-tekniker for at komme i gang.
Igen her gælder det om at gøre det simpelt og nemt for dig selv. Desto større er chancen for at du også kommer i gang, og som nævnt tidligere så start med at lave nogle testvideoer.
Du har faktisk allerede det videokamera som du har brug for til at skyde video med. Du skal bare bruge det kamera, som sidder i din smartphone, og der er en ret god chance for at den kan skyde video i god eller høj kvalitet. Ellers er der sikkert en kollega på kontoret, der har den nyeste iPhone eller Samsung smarthphone som du så kan låne.
Det eneste som du i første omgang kan overveje at investere i, er en såkaldt knaphulsmikrofon (i vores firma bruger vi selv RØDE knaphulsmikrofoner) for at sikre at du har god og klar lyd. Dårlig lyd får nemlig folk til at skippe videre til en anden video.
Du kan også nøjes bruge dit almindelige headset sammen med en lille sikkerhedsnål til at sætte headsetmikrofonen fast på reverset på en jakke eller kanten af en trøje.
Ergo kan du sagtens komme i gang med video ved at bruge dit eksisterende udstyr eller lave en investering i en knaphulsmikrofon til få hundrede kroner. Så er du i gang. Du kan altid på et senere tidspunkt købe ekstraudstyr som trådløs mikrofon, stativ, ekstra lys og lignende, men det er ikke et must til at starte med – slet ikke faktisk.
Som du kan se ud af ovenstående, så kan du i bund og grund komme i gang med din nuværende smartphone og det medfølgende headset, eller investere nogle få hundrede kroner i en god knaphulsmikrofon. Ergo skal du og din virksomhed ikke starte med at investere i tusindevis af kroner for at komme i gang med video.
Du skal heller ikke betale for at få videoerne distribueret på Facebook, LinkedIn og YouTube med mindre at du vil begynde at booste videoerne for at få dem distribueret til en større målgruppe.
Det vil jeg nu heller ikke anbefale at du starter med. Få i stedet nogle konkrete erfaringer med video og find ud af hvad der virker bedst for dig. Så kan du altid øge ambitionsniveauet senere, og måske vælge at betale for at nå bredere ud med dine budskaber.
Du skal selvfølgelig investere noget tid i at blive fortrolig med video og ikke mindst lave de omtalte testvideoer, men som nævnt flere gange ovenfor, så er det faktisk nemmere end de fleste tror 😊
Så det gælder bare om at komme i gang. Jo før du starter, desto hurtigere kan du også begynde at høste fordelene ved at lave video, som blandt andet handler om at skabe øget synlighed og opbygge tillid overfor din målgruppe.
God fornøjelse med at lave dine første testvideoer 😊
De venligste hilsner
Skriv et svar